MÉDIA

VIDEÓK, CIKKEK, RIPORTOK ÉS KRITIKÁK

A SZIA Színház alkotó csapata művész-pedagógusok és kreatív szakemberek összefogásából jött létre.

"Bár sokszor küzdünk egymással akarva-akaratlanul, és egy kedves simogatás is fordulhat bántó mozdulattá, de a lényeg nem változik: aki egyedül marad, az elbukik."

9TV

Ferencváros televíziója
interjú, beszámoló

Vigyázz hova lépsz! hangjáték a színpadon – a SZIA Színház előadása a Nemzeti Színházban! 21 gyermekvédelmi gondoskodásban felnövő illetve ország határainkon túl élő fiatal közreműködésével, a színház Gobbi Hilda termében, február 22-én ismerhette meg a közönség az alkotást, amelyet az alkotók kimondottan a programban résztvevő fiatalak számára formálták meg.

Karc FM

rádióállomás
interjú

A Színházi Ifjúsági Egyesület, azaz a SZIA Színház és a Nemzeti Színház még a pandémia előtt közösen hívta életre azt a komplex színházpedagógiai programot, amelyre gyermekvédelemi gondozásban, határontúli, és hátrányos helyzetű fiatalok jelentkezését várták. Csesznák Anikó egy fiatal résztvevővel, Martyin Nikolettával, és az Egyesület alapítójával, Pintér Szilviával, színház- és drámapedagógussal, a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelősével beszélgetett.

radio9
radio9.hu

A kerület civil hangja
podcast

Hangjáték, rádiójáték vagy rádiószínház. Egy igazi rádiós műfajról, azon belül is egy konkrét darabról szól a Rádió9 mai podcastja, melynek szerkesztője Singer Eddie. A hangjátékot a SZIA Színház társulata, 20-22 fiatal hozta tető alá. Az elsősorban fiataloknak, kamaszoknak, vagy késői útkeresőknek és újratervezőknek (tehát talán mindenkinek) ajánlott rádiójáték címe: Vigyázz, hova lépsz.

Nemzeti Színház

a nemzet színháza
Cikk

Vigyázz, hova lépsz! Hangjáték a színpadon – a SZIA Színház különleges előadása.

A SZIA Színház program megálmodói, Balogh Eszter író, Pintér Szilvia színház-drámapedagógus, színházunk ifjúsági ügyeinek referense, valamint Orosz Mihály (beohnir) zeneszerző, zenei producer a Nemzeti Színházzal együttműködésben egy különlegesnek ígérkező, első közös meghallgatáson mutatja be a programban résztvevők és a meghívott szakmai közönség számára a kétfelvonásos, közel kétórás hangjátékot.

A SZIA Színház két munkatársával, Balogh Eszterrel és Orosz Mihállyal, első projektjükről, a "Vigyázz, hova lépsz!" című hangjátékról beszélgettünk, melynek bemutatójára holnap, azaz 2022. február 22-én kerül sor a Nemzeti Színházban...
Délelőtt műsor
EWTN Katolikus Világhálózat

,,Program, ami más, mint a többi!”

A Vigyázz, hova lépsz! eleven és izgalmas alkotás a bizonytalanságról, az önmagunk kereséséről, a közösség erejéről és a reményről. A kölcsönös megértés és az egymásra figyelés sugárzik mind a beszélgetésből, mind pedig a hangjátékból. Ez a program nem hagyta cserben a gyermekvédelmi gondozásban felnövő fiatalokat. Ez a valódi pedagógia: velük és értük tenni.

Magyar Nemzet

ONLINE CIKK

kossuth_radio
Kossuth Rádió

Válasz-utak
podcast

„Veletek írjuk és rólatok szól majd!” – ezzel a jelmondattal indult útjára 2020 tavaszán a Színházi Ifjúsági Alkotóműhely SZIA Színház programja, amely gyermekvédelemben élő és határon túli fiatalokat toborzott egy újonnan megvalósuló zenés előadás társulatába. Az eredetileg színpadra tervezett Vigyázz, hova lépsz! végül a pandémia okozta nehézségek miatt hangjáték formájában kerül a közönség elé. A Válasz-utak fiataljai ott voltak a bemutatón és beszélgettek a szereplőkkel.

Ezt a különleges lehetőséget ragadta meg a fiatal magyar alkotócsapat is, hogy elkészítse 2022 egyik legizgalmasabbnak ígérkező darabját. A Vigyázz, hova lépsz! rádiójáték, fantasy podcast, rádiós dráma, zenés színdarab – nevezhetjük bármelyiknek, vagy akár egyszerre mindegyiknek is. 

Kamasz és fiatal felnőtt szereplői az életük adta kiismerhetetlen ösvényeken bolyonganak, és velük együtt mi is végigjárjuk a saját utunkat, szembesülünk a saját drámáinkkal, kérdéseinkkel, kétségeinkkel. 

szinhaz.online

ONLINE beszámoló

LifeTV

interjú

2020 tavaszán indult útjára a Színházi Ifjúsági Alkotóműhely, amely gyermekvédelemben élő és határon túli fiatalokat jelentkezését várták egy újonnan megvalósuló zenés előadásra. A foglalkozások által mentális, lelki rehabilitációt kapnak a résztvevők, egy olyan közösségben, ahol kiteljesedhetnek és alkothatnak szabadon. A SZIA Színház program megálmodói, Balogh Eszter író, Pintér Szilvia színház-drámapedagógus, akik az Ébredj velünk-ben meséltek nekünk Vigyázz, hova lépsz! című hangjátékukról, mely több kiállítás-színházi alkalmakon is bemutatkozik majd. 

,,De akkor miről is van szó? Kik ezek a „látszólag” profik?”

A válasz egyszerre félelmetes és meglepő. Mert ezek a srácok bizony fiatal (a szó csupán szakmai értelmében vett) amatőrök, a Színházi Ifjúsági Alkotóműhely Egyesület (SZIA színház) tagjai. A társulat művész-pedagógusok és professzionális művészek szárnyai alatt tevékenykedő hátrányos helyzetű, vagy gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokból áll, és első megnyilvánulásuk ez a majdnem két órás rádiójáték. A darab és a társulat írója Balogh Eszter, zeneszerzője Orosz Mihály, a társulatot Pintér Szilvia (színház-drámapedagógus) vezeti. Ennyit a tényekről.

artsomnia.hu

ONLINE Kritika

Galéria

Mottónk: Veletek írjuk és rólatok szól majd!

itt megtalálsz minket!